Cometa 6P/d'Arrest

Aquest cometa va ser descobert per Heinrich Ludwig d'Arrest, a Leipzig, Alemanya, el 28 de juny de 1851. Recentment s’ha postulat que podria haver estat prèviament observat per l’astrònom francès Philippe de La Hire l’any 1678.

Pel seu tipus d’òrbita pertany a l’anomenada família de Júpiter dels cometes, que tenen el seu afeli entre les òrbites de Mart i de Júpiter. El seu període orbital és de 6.54 anys, i es creu que el seu nucli té un diàmetre d’uns 3.2 Km. La seva darrera aparició va tenir lloc el març de 2015, però va ser relativament desfavorable, ja que la separació aparent del Sol (l’elongació) va ser petita, dificultant-ne la seva observació.

En la seva òrbita anterior, va assolir el periheli el dia 14 d’agost de 2008; en el seu moment de màxima brillantor va arribar a tenir una magnitud de 8.5, aproximadament. El soci J. M. Aymamí va aconseguir fotografiar-lo des del seu observatori a Tiana, els dies 22 i 23 de juliol de 2008, quan es trobava a la constel·lació de l’Àguila. Va fer servir un telescopi Schmidt-Cassegrain de 25 cm de diàmetre i una càmera SBIG ST-7.

La primera imatge va ser presa el dia 22 de juliol a les 22:30 hores (temps universal, 00:30 hores del dia 23 en temps civil). Es la suma de diferents imatges individuals, en les que el seguiment s’ha fet sobre el cometa, amb la qual cosa les estrelles apareixen com línies; el temps total d’exposició va ser de 45 minuts. Es mostra en negatiu perquè es puguin apreciar milor els detalls. El cometa apareix com un punt circular pràcticament al centre de la imatge.  Mostra una petita extensió d’un 28”, possiblement el començament de la cua, amb un angle de posició d’uns 227

 

La segona imatge va ser presa la nit del 23 al 24 de juliol. Al igual que la anterior és la suma de diferents metges en que el seguiment es va fer sobre el cometa, amb un temps d’exposició total de 81 minuts. El cometa apareix com un punt al centre de la imatge. A l’extrem superior esquerre es mostra una ampliació de la zona del cometa, en color fals per apreciar millor els detalls. Les mesures mostren que la coma tenia una mida d’uns 21”, i que s’estava començant a desenvolupar la cua.