Cometa C/1995 O1 Hale-Bopp

Aquest cometa va ser descobert independentment pels astrònoms aficionats Alan Hale i Thomas Bopp, el 23 de juliol de 1995. Ha estat un dels cometes més brillants de les darreres dècades, arribant a ser visible sense ajut òptic durant un any i mig.

El seu període orbital ha estat modificat diferents vegades degut a la atracció gravitatòria de Júpiter. Així abans d’apropar-se al sistema solar interior era de 4200 anys, i ara ha passat a ser de 2500. El diàmetre del seu nucli és de 60 Km aproximadament, sis vegades més gran que el del cometa Halley.

La brillantor del cometa, el temps que va ser visible a ull nu i l’atenció que li van dedicar el mitjans de comunicació, així com Internet, que aleshores estava començant, va fer que molta gent el pogués observar. Malauradament algunes persones van anunciar que havien “descobert” una nau extraterrestre que seguia el cometa, i en març de 1997 39 membres d’una secta van cometre un suïcidi en massa perquè volien ser teletransportats a la nau, que evidentment no existia.

 

La distància mínima a la Terra es va donar el 22 de març de 1997, i el pas pel periheli el dia 1 d’abril del mateix any. Es calcula que el proper pas pel periheli tindrà lloc l’any 4385.

Imatge presa pel soci R. Bosque des de Sallent de Gállego, a final de març de 1997. La lluna plena, per darrera de la càmera, va il·luminar la Foratata, la muntanya que es veu al costat del cometa.