Mort d'un cometa ... sobren paraules (d'ahir)

4 posts / 0 new
Log in or register to post comments Last post
Mon, 04/01/2010 - 23:02 #1
Josep Maria
Josep Maria's picture
Wed, 31/03/2010 - 21:34
Luz
Luz's picture

Re: Mort d'un cometa ... sobren paraules (d'ahir)

M'agradaria saber si el cometa "es fon" contra el sol...(es a dir, "s'estrella" contra ell) Es aix``o el que jo he interpretat. ¿Es correcte?.
Gracies

Wed, 07/04/2010 - 21:00
David
David's picture

Re: Mort d'un cometa ... sobren paraules (d'ahir)

Hola Luz.

Tots els elements o compostos químics, en unes condicons concretes de pressió i temperatura tenen un dels tres estats de la matèria: líquid, gas o sòlid.
Si la temperatura va canviant arriba a un punt de canvi de fase. Se'n diu de solidificació, liquació, sublimació, vaporització, etc. en funció de quina fase passa a quina altra. Aquesta temperatura de canvi dependrà també de la pressió.
Per a cada element hi ha uns diagrames Pressió-Temperatura que indiquen la fase per a cada coordenada.
Per exemple, l'aigua, a pressió normal (1 atmosfera) canvia de líquid a gas a 100ºC. Si augmentem o disminuim la pressió, aquesta temperatura de vaporització varia.

Dit tot això, la temperatura a que està sotmès qualsevol objecte que s'apropi directament al sol va augmentant fins el punt que acaba subliminant (passant de sòlid a gas). Cap element o compost podria arribar a la temperatura de la superfície del sol sense subliminar.

Aquest és un dels motius de la cua dels cometes. Quan s'apropen al sol el material de la seva superfície sublima a mesura que s'apropa i es desprèn. Normalment orbiten al seu voltant, van perdent material fins que comencen a allunyar-se de nou. Si algun s'apropa massa, tururut.

D'altra banda pensa que quan parlem de "superfície" del sol és un concepte enganyós, atès que el sol és gasos i per tant no té una superfície sòlida.

Després d'aquesta explicació que he recordat sobre la marxa dels meus temps estudiantils, prego al nostre químic de capçalera (Ramon) que em corregeixi si cal.

Salut!

Wed, 14/04/2010 - 19:54
Luz
Luz's picture

Re: Mort d'un cometa ... sobren paraules (d'ahir)

Doncs t'agraiexo molt la teva explicació (perdoneu el meu català escrit, sé que fare moltes faltes i lo pitjor pot ser no m'entendreu..ja ja).
Sobre la sublimació ho entenc (passar directament a fase gas), tambè ho recordo dels meus temps d'estudiant. El que m'ha fet pensar és sobre el que dius de la qua del cometa...no m'havia parat a pensar aixó ni ho sabia és clar. Ademès si no recordo malament un cometa está format per gel i pols?.
Si estic totalment d'acord que la superficie del sol no te una línea definida degut a que es una "bola" de gas "bullent" o "explotant" o fent reaccions químiques, el resultat de les quals és que dona lloc a un altre gas (ara penso que és hidrógen?). Be no importa ara no vull ferme la "sabionda" intentat dir algunes cosetes que recordi (encara que m'encantaria sér molt savia..ja ja).
Moltes gracies per la teva amabilitat al explicar-mo tan rebè.
Fins aviat.
Luz