M45, les Plèiades

5 posts / 0 new
Log in or register to post comments Last post
Wed, 20/03/2013 - 19:37 #1
rbosque

M45, les Plèiades

Tipus: cúmul obert (+ nebulosa)
Mida: 110 minuts d'arc. Magnitud aparent: 1.2. Distància: 440 anys llum
Descripció (resum de Wikipedia, http://ca.wikipedia.org/wiki/Messier_45)
Les Plèiades (també conegudes com Messier 45, M45, les Set Germanes, o Subaru (al Japó), és un cúmul obert en la constel·lació de Taure . És un dels cúmuls estel·lars més propers, probablement el més conegut, i és sens dubte la més evident a ull nu. De vegades se l'ha denominada Nebulosa Maia, tal vegada erròniament, considerant que la nebulositat de reflexió que envolta l'estrella Maia és intrínseca (veure més baix).
El cúmul està dominat per estrelles blaves calents, que s'han format en els últims 100 milions d'anys. Al principi es va pensar que la pols que forma una feble nebulosa de reflexió al voltant de les estrelles més brillants eren romanents de la formació del cúmul, però ara se sap que es tracta d'un núvol de pols que no guarda cap relació i que les estrelles actualment estan passant a través del núvol . Els astrònoms estimen que el cúmul sobreviurà durant uns altres 250 milions d'anys, per després dispersar-se a causa de la interacció gravitacional amb el seu veïnatge galàctic.
El radi del nucli del cúmul és al voltant de 8 anys llum i el radi de marea al voltant de 43 anys llum. El cúmul conté sobre 1.000 membres estadísticament confirmats, tot i que aquesta xifra exclou les estrelles binàries no resoltes. Està dominat per fins a 14 estrelles blaves joves i calentes visibles a ull nu. La composició de les estrelles més brillants és semblant a Óssa Major i Óssa Menor. La massa total del cúmul s'estima en 800 masses solars.
El cúmul conté moltes nanes marrones, objecetes amb una massa un 8% menor a la del Sol, i no prou pesants com per iniciar en el seu nucli la fusió nuclear necessària per a convertir-les en autèntiques estrelles. Aquests objectes poden constituir el 25% del total de la població del cúmul, encara que hi contribueixin només amb el 2% de la massa total. Els astrònoms han fet grans esforços en trobar i analitzar les nanes marrones de les Plèiades i altres cúmul joves, ja que són encara relativament brillants i observables, mentre que les nanes marrones de cúmuls més vells són molt més difícils d'observar i estudiar.
S'han trobar algunes nanes blanques en el cúmul. En tractar-se d'un cúmul jove no és habitual trobar nanes blanques ja que les estrelles necessiten milions d'anys per evolucionar fins a la fase de nana blanca; és per això que e s creu que aquestes estrelles no han evolucionat d'estrelles de massa baixa o intermèdia, sinó d'estrelles de massa elevada de sistemes binaris. La transferència de massa d'estrelles de massa elevada o les seves companyes durant la seva ràpida evolució podria resultar en una via més ràpida para la formació d'una nana blanca. Encara que els detalls d'aquesta suposada transferència des d'un pou de gravetat profunda o un de menor no ha estat explicat.

Sota condicions d'observació ideals, algunes traces de nebulositat es poden veure al voltant del cúmul, i això es veu més clarament en fotografies de llarga exposició. És un nebulosa de reflexió causada per la llum blava de les estrelles joves i calentes pols reflectida per la pols.
Antigament es creia que la pols era el romanent de la formació del cúmul, actualment es pensa que amb 100 milions d'anys , la major part de la pols originària s'hauria dispersat per la pressió de radiació. Per això, sembla que el cúmul està atravessant una regió particularment polsosa del medi interestel·lar.
Els estudis mostren que la pols responsable de la nebulositat no està distribuida uniformement, sinó que es concentra principalment en dues capes al llarg de la línia de visió del cúmul. Aquestes capes poden haver-se format per la desacceleració deguda a la pressió de radiació mentre la pols s'acosta a les estrelles.

Sat, 26/09/2015 - 21:08
rbosque

Re: M45, les Plèiades

EL cúmul és massa gran per entrar en el camp de la CCD acoblada al telescopi Planewave, ja que aweust és de només 30 minuts, aproximadament. Aquí es mostra un primer intent de fer un mosaic. Tot i així les estrelles apareixen tan brillants que presenten blooming (les línies verticals), i en alguns casos fins i tot queden saturades (el centre apareix negre). Al voltant d'algunes d'elles s'aprecia una mica de nebulositat.

IMAGE(https://dl.dropboxusercontent.com/u/23804686/forums/messier/M45mosaic1.jpg)

Ramón Bosque
Astronomia Amateur (3a edició): http://sites.google.com/site/ramonbosque

Sat, 26/09/2015 - 21:11
rbosque

Re: M45, les Plèiades

Al voltant de l'estrella Merope es pot detectar més nebulositat, tot i que per poder enregistrar-la l'estrella ha de quedar molt sobreexposada. Aquesta imatge, presa amb el telescopi Planewavce CDK7, ha estat processada amb l'algorisme DDL.

IMAGE(https://dl.dropboxusercontent.com/u/23804686/forums/messier/Merope%20DDL.jpg)

Ramón Bosque
Astronomia Amateur (3a edició): http://sites.google.com/site/ramonbosque

Sun, 07/08/2016 - 13:36
rbosque

Re: M45, les Plèiades

El 27 de setembre de 2008 el Christian va prendre aquesta imatge, durant una sortida a Collcervera:

IMAGE(http://www.grabenbauer.es/pictures/M45_1_800.jpg)

Podeu trobar més informació sobre la imatge en el missatge original penjat al fòrum d'astrofotografia: http://astrotiana.org/forum/astrofotografia/4976-m45

Ramón Bosque
Astronomia Amateur (3a edició): http://sites.google.com/site/ramonbosque

Sun, 07/08/2016 - 13:38
rbosque

Re: M45, les Plèiades

El 10 d'octubre de 2015, des del seu observatori a Tiana, el Juan Carlos va prendre aquesta imatge de les Pleiades:

IMAGE(http://s17.postimg.org/7uv1l7llb/M_45_JPEG_ANNOTATE.jpg)

Podeu trobar més informació al missatge original que va penjar al fòrum d'astrofotografia: http://astrotiana.org/forum/astrofotografia/6074-m-45-pleyades

Ramón Bosque
Astronomia Amateur (3a edició): http://sites.google.com/site/ramonbosque