Prediccions d'ocultacions d'estrelles per asteroides visibles des de Tiana

3 envíos / 0 nuevos
Inicie sesión o regístrese para comentar Último envío
Vie, 04/09/2015 - 12:18 #1
rbosque

Prediccions d'ocultacions d'estrelles per asteroides visibles des de Tiana

Una activitat interessant per l'observatori seria l'estudi d'ocultació d'estrelles per asteroides. Aquesta és una tècnica que ens permet refinar l'òrbita d'aquests astres i, en particular quan es combinen diferents observadirs, permet coneixer el lseu tamany i la seva forma.

Les ocultacions es poden estudiar visualment (subjectes a errors) o mitjançant la CCD. Proposem fer servir el mètode Driftscan ( http://cometas.sytes.net/ocultaciones/ocultaciones.htm ). Per fer això es pot fer servir el programa gratuït Winscan; el Ramon Naves ha preparat un tutorial per fer-lo servir: http://cometas.sytes.net/ocultaciones/WINSCAN.htm .

D'altra banda, cal saber quan es produiran ocultacions visibles des del nostre observatori. per això fem servir el programa gratuït Occult Watcher ( http://www.occultwatcher.net/ ). Aquest programa dibuixa les zones des d'on es preveu que es podrà veure. Com que les òrbites dels asteroides no es coneixen amb total exactitud, aquestes predicions tenen un cert error.

En aquest fil aniré penjant les prediccions d'ocultacions que siguin visibles des del nostre observatori. No les posaré totes, sino que faré servir els següents criteris:

  • que estiguem a la zona d'ombra; en aquest cas indicaré quina és la distància amb respecte el punt de màxima ocultació.
  • que estiguem a la zona d'incertesa 1-sigma, ja que si hi ha un petit error en l'òrbita es pot arribar a veure. En aquest cas indicaré la distància fins a la zona d'ombra (és a dir, fins a la zona des d'on la predicció indica que sí que es veurà
  • que es pugui veure abans de les onze (si és víspera d'un dia laborable) o abans de la una (si és víspera de dissabte, diumenge o festiu)
Vie, 04/09/2015 - 12:24
rbosque

Re: Prediccions d'ocultacions d'estrelles per asteroides...

El dia 4 de setembre, hi ha les següents prediccions:

Ramón Bosque
Astronomia Amateur (3a edició): http://sites.google.com/site/ramonbosque

Vie, 04/09/2015 - 12:36
rbosque

Re: Prediccions d'ocultacions d'estrelles per asteroides...

Un parell de prediccions més, també del dia 4 de setembre...

Ramón Bosque
Astronomia Amateur (3a edició): http://sites.google.com/site/ramonbosque