Observatori

L'Observatori de Tiana va ser construït l'any 2002, fruit d'una col·laboració amb l'Ajuntament de Tiana i la Diputació de Barcelona. Té una doble funció: a més d'observatori astronòmic, els caps de setmana funciona com a Punt d'Informació del Parc de la Serralada de Marina.

Està situat a la zona polisportiva, a la vora d'altres instal·lacions municipals, com ara la piscina, el camp de futbol, el pabelló esportiu i la escola Lola Anglada. Està dins del Parc de la Serralada de Marina, en un indret relativament fosc. La manera més senzilla d'arribar és agafar la B-20 (Pota Nord) i sortir en direcció Montgat-Tiana. Sortireu a Montgat, amb la qual cosa heu d'anar en direcció a Tiana i travessar tot el poble. Quan passeu les darreres cases del poble, a uns 300 metres trobareu a mà dreta l'entrada de la zona polisportiva. Una manera alternativa d'arribar, sobretot si veniu de la zona del Vallès, és per la B-500 (la carretera de la Conreria). Desprès de passar el coll de La Conreria, i a 1 - 2 km trobareu a mà esquerra la desviació de Tiana (BV-5008). Més o menys a 700 m trobareu a mà esquerra l'entrada a la zona polisportiva.

El telescopi principal és un Planewave Instruments CDK 17 de 43 cm de diàmetre; és de disseny Dall-Kirkham modificat, optimitzat per prendre imatges de gran camp. Està muntat sobre una montura Paramount ME. Aquesta montura, robòtica, està controlada per ordinador i es pot conrtolar a distància. El telescopi té acoplada una càmera CCD SBIG 1001E, optimitzada per fer mesures astromètriques i fotomètriques, a més d'imatges de cel profund, amb una roda de filtres tricolor, fotomètrics i de banda estreta. I, en paral·lel amb el telescopi principal, hi ha un refractor Takahashi TSA 102-S, per fer observació visual. Aquest instrumental es troba dins d'una cúpula de 4.5 m de diàmetre, motoritzada, de la casa Ash Dome.

Al terrat hi ha una segona cúpula, de 2.5 m de diàmetre, amb un telescopi Celestron Schmidt-Cassegrain de 20 cm de diàmetre, sobre una montura Losmandy G11. Aquest telescopi es fa servir per fer observacions visuals i per prendre imatges planetàries, de la Lluna i d'estrelles sobles amb una càmera Imaging Source DBK 31AU03.AS.

Algunes fotografies de l'observatori:

Cliqueu sobre les imatges per veure-les ampliades.