M94, galàxia a Canes Venatici

1 article / 0 nous
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
dl., 17/06/2013 - 23:48 #1
rbosque

M94, galàxia a Canes Venatici

Tipus: Galàxia espiral barrada de tipus Sb.
Mida aparent: 7 x 3 minuts d'arc. Magnitud aparent: 8.2. Distància: 14.5 milions d'anys llum.
Descripció (informació de Wikipedia, http://ca.wikipedia.org/wiki/Messier_94):
Messier 94 (M94 o NGC 4736) és una galàxia espiral situada a la constel·lació Llebrers. Va ser descoberta per Pierre Méchain al 1781, i catalogat per Charles Messier dos dies després. Encara que algunes referències descriuen M94 com a una galàxia espiral barrada, l'estructura de barra semblar ser més ovalada. La galàxia presenta la característica de tenir dues estructures d'anells.
M94 està classificada com a tenir un nucli amb una regió d'emissió nucleat de baixa ionització (LINER, per les seves sigles en anglès ). En general estan caracteritzades per uns espectres òptics que revelen que el gas ionitzat està present però tan sols es tracta d'un gas feblement ionitzat (els àtoms haurien perdut relativament pocs electrons).
M94 conté un anell interior amb un diàmetre de70" i un anell exterior amb un diàmetre de 600". Aquests anells semblen aparèixer en llocs de ressonància dins el disc de la galàxia.. L'anell interior és un lloc d'alta activitat de formació estel·lar i a vegades se l'ha anomenat anell d'starburst. La formació estel·lar està produïda pel gas que és conduït dinàmicament cap a l'anell per l'estructura de barra de forma ovalada.
M94 és una de les galàxies més brillants del grup M94, un grup de galàxies que conté entre 16 i 24 galàxies. Aquest grup és un del molts que existeixen dins el supercúmul de la Verge[ (per exemple el supercúmul local). Encara que un gran nombre de galàxies poden ser associades a M94, només unes poques semblen formar un sistema gravitacional. Moltes de les altres galàxies properes semblen moure's amb l'expansió de l'univers