M51, Galàxia del Remolí a Canes Venatici

Tipus: Galàxia espiral, tipus Sc
Mida: 11 x 7 minuts d’arc. Magnitud visual: 8.4. Distància a la Terra: 37 milions d'anys llum
Descripció ( resum de Wikipedia): http://ca.wikipedia.org/wiki/Galàxia_del_Remolí
La Galàxia del remolí ( Messier 51a, M51a, o NGC 5194) és una galàxia espiral clàssica situada a una distància de aproximadament 23 milions d'anys lllum a la constel·lació de llebrers. Aquesta galàxia i la seva companya NGC5195 amb la qual interactua són fàcilment observables pels astrònoms novells, ja que les dues galàxies poden veure's amb binoculars. Aquesta galàxia també és popular entre els astrònoms professionals que estudien l'estructura de les galàxies (particularment les estructures associades als braços en espiral) i les interaccions entre galàxies.
La galàxia del remolí va ser descoberta per Charles Messier el 13 d'Octubre de 1773. La seva companya, NGC 5195, va ser descoberta al 1781 per Pierre Méchain. No obstant això, no va ser fins el 1845 que es va reconèixer que es tractava d'una galàxia espiral. Va ser Lord Rosse que ho va descobrir utlitzant un telescopi que ell mateix havia construït a Irlanda. L'any 2005 es va observar una supernova (SN 2005cs) amb un pic de magnitud aparent 14.Algunes vegades s'utilitza el terme M51 per a referir-se al parell de galàxies que interactuen, llavors s'anomenen M51A (NGC 5194) i M51B (NGC 5195).
Situat a la constel·lació de Llebrers, l'M51 és fàcil de localitzar seguint l'estrella més oriental de l'Ossa Major, Eta Ursae Majoris, i anant 3.5° al sud-est. La seva declinació és +47°, per tant és circumpolar per observadors situats per sobre del la latitud 43°N latitud i arriba a latituds altes a l'hemisferi nord fent que sigui un objecte accessible, especialment a primeres hores a des de l'hivern fins la primavera. M51 és visible amb binoculars al cel fosc, però amb un telescopi de 10 cm es poden distingir M51 i la seva companya. Amb telescopis de 15 cm es pot veure l'estructura de l'espiral i amb aparells més grans (>30cm) la seva visió és espectacular, poden veure's les diferents bandes espirals i algunes regions HII.
Amb els mesuraments recents que estimen la distància de la galàxia en 23 milions d'anys, i un diàmetre angular d'aproximadament 11.2′, es pot inferir que el brillant disc circular de l'M51 té un radi de aproximadament 38.000 anys llum. La seva massa s'estima en 160 mil milions de masses solars. Comparada amb el diàmetre de la Via Làctia, M51 té la meitat de la seva mida i de la seva massa.
Existeix un forat negre envoltat per un anell de pols al cor de l'espiral. El núvol de pols es troba quasi perpendicular a la relativament plana galàxia espiral. Un anell secundari travessa l'anell primari per un eix diferent, un fenomen que no s'esperava. Un parell de cons d'ionitzacions s'exten des de l'eix de l'anell de pols principal.

Dades de la imatge: Aquesta imatge va ser presa el 18 de juny del 2009 amb el telescopi Planewave CDK17 i la càmera CCD SBIG STL-1001E.

Galeries d'imatges: