M101, Galàxia del Molinet a l'Ossa Major

Tipus: galàxia espiral del tipus Sc.
Mida aparent: 22 minuts d'arc. Magnitud aparent: 7.9. Distància: 23 milions d'anys llum.
Descripció (informació de Wikipedia, http://ca.wikipedia.org/wiki/Messier_101)
La Galàxia del Molinet (Messier 101, M101 o NGC 5457) és una galàxia espiral vista frontalment situada a la constel·lació de l'Óssa Major. Va ser descoberta per Pierre Méchain el 27 de març de 1781, qui va comunicar el seu descobriment al seu amic Charles Messier qui va verificar la seva posició i la va afegir al seu catàleg. M101 es pot observar amb binoculars amb unes condicions atmosfèriques i de foscor excel·lents. Caldrà un telescopi de 250 mm per poder distingir el seu nucli, més brillant, i fragments de braços espirals. Els braços espirals ofereixen, amb bones condicions, un magnífic espectacle amb un telescopi de 400 mm.
M101 és una galàxia relativament gran comparada amb la Via Làctia. L'observació mitjançant el telescopi espacial Hubble, al 1994-95, de cefeides situades a la galàxia ha permès establir la distància d'M101 en 23 milions d'anys llum de la Terra. Té un diàmetre ded 170.000 anys llum (quasi el doble que el de la Via Làctia). La seva massa és aproximadament de 16 mil milions de masses solars, aquesta mesura no és del tot exacta i possiblement estigui per sota de la realitat degut a la baixa lluentor superficial de M101. Noves observacions de la seva regió HII i de les velocitats rotacionals han donat nombre entre els 100 mil milions i el bilió de sols.
Una altra característica d'aquesta galàxia són les seves regions HII extremadament gran i brillants, unes 3.000 s'han pogut fotografiar. Les regions HII són llocs que contenen enormes núvols d'hidrogen d'alta densitat contraient-se sota la seva pròpia força gravitacional. A poc a poc, quan l'hidrogen s'ha contret prou com per a començar el procés de fusió, neixen noves estrelles. Conseqüentment, les regions HII són llocs que sovint contenen un gran nombre d'estrelles joves brillants i calentes que confereixen a la regió el característic color blau. En fotografia M101 presenta un costat asimètric. Es pensa que en un passat recent (en termes galàctics) M101va experimentar un encontre amb una altra galàxia i les forces de marea gravitacionals associades van causar aquesta asimetria. A més, aquest encontra també amplifica les ones de densitat als seus braços espirals. L'amplificació d'aquestes ones porta a la compressió del gas hidrogen interestel·lar, que llavors provoca una forta activitat de formació estel·lar.

Dades de la imatge: suma d'imatges amb luminànica i filtres de color (vermell, verd i blaus) preses en tres dies diferents. La imatge resultant s'ha processat amb l'algorisme DDL, que fa un escalat logarítmic dels pixels.

Galeries d'imatges: