M60, galàxia a Virgo

×

Error message

  • Deprecated function: Optional parameter $decorators_applied declared before required parameter $app is implicitly treated as a required parameter in include_once() (line 3557 of /hosting/www/astrotiana.org/public/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Optional parameter $relations declared before required parameter $app is implicitly treated as a required parameter in include_once() (line 3557 of /hosting/www/astrotiana.org/public/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Creation of dynamic property BotchaForm::$id is deprecated in BotchaForm->__construct() (line 95 of /hosting/www/astrotiana.org/public/sites/all/modules/botcha/controller/form/botcha.form.controller.inc).
  • Deprecated function: Creation of dynamic property BotchaForm::$form_id is deprecated in BotchaForm->__construct() (line 96 of /hosting/www/astrotiana.org/public/sites/all/modules/botcha/controller/form/botcha.form.controller.inc).
  • Deprecated function: Creation of dynamic property BotchaFormNone::$id is deprecated in BotchaFormNone->__construct() (line 214 of /hosting/www/astrotiana.org/public/sites/all/modules/botcha/controller/form/botcha.form.controller.inc).
1 post / 0 new
Log in or register to post comments
Thu, 21/03/2013 - 23:42 #1
rbosque

M60, galàxia a Virgo

Tipus: galàxia el·líptica de tipus E5
Mida aparent: 7 x 6 minuts d'arc. Magnitud aparent: 8.8. Distància: 60 milions d'anys llum.
Descripció (resum de Wikipedia, http://ca.wikipedia.org/wiki/Messier_60):
Messier 60 (M60 o NGC 4649) és una galàxia el·líptica, de tipus E2, situada a la constel·lació de la Verge. Va ser descoberta al 1779 per Johann Gottfried Koehler. Independentment va ser descoberta més tard per Barnabus Oriani i Charles Messier la catalogà uns dies més tard.
M60 és troba a una distància de 60 milions d'anys llum, el seu diàmetre aparent és de 7x6 minuts d'arc que correspon a 120 000 anys llum. És una de les galàxies el·líptiques gegants del cúmul de la Verge. La seva magnitud aparent és de 8,8.
Es tracta de la galàxia més oriental de la sèrie formada per (M58, M59, i M60), i que es mostren successivament en el telescopi a l'apuntar a aquesta regió del cel, a 25 minuts d'arc d'M59. Amb instruments d'aficionat només es pot apreciar la regió central de 4x3 minuts d'arc.
L'any 2004 es va veure la supernova SN 2004W (tipus 1a) de magnitud 18,8 en aquesta galàxia.