Benvinguts al Grup d'Astronomia de Tiana

 

Presentació

El Grup d’Astronomia de Tiana és una entitat oberta a totes aquelles persones que estiguin interessades per aquesta ciència. Va ser fundat l’any 1985 en el marc d’unes activitats escolars del col·legi Lola Anglada. A partir de llavors ha anat creixent i en l’actualitat compta amb més de cinquanta socis. Ha realitzat les seves activitats a diversos locals al centre del poble fins que la construcció de l'observatori de Tiana a l'any 2003 va suposar un salt qualitatiu en les seves condicions de treball.

Les activitats de recerca astronòmica es desenvolupen principalment en el camp de l’astronomia planetària (estudi sistemàtic de Júpiter i Mart), i dels asteroides, sense deixar de banda altres temes com la fotografia d’objectes de cel profund o l’estudi del Sol i de la Lluna. Com a resultat s’han publicat articles en diferents revistes especialitzades, tant nacionals com internacionals, i s’ha publicat el llibre “Del llapis al xip: vint anys de divulgació i recerca del Grup d'Astronomia de Tiana (1986-2006) : resultats, mètodes i tècniques d'observació planetària”. Durant uns anys es va publicar la revista Urania per divulgar els nostres treballs però en l’actualitat es fa servir la nostra web com a eina principal de comunicació.

Quant a la divulgació, es fan activitats públiques (observacions, conferències i activitats infantils) amb una periodicitat aproximadament mensual. S’han fet també col·laboracions amb escoles i instituts (visites i treballs de recerca) i s’han fet algunes activitats d’abast més ampli: cursos, exposicions, mostres d’astronomia i dues Star Parties (als anys 1995 i 2005), reunions d’aficionats de tot arreu on van venir com a ponents astrònoms professionals d’organismes tals com l’Instituto de Astrofísica de Canarias, l’Instituto de Astrofísica de Andalucía, o l’Agència Espacial Europea.

Totes aquestes activitats es duen a terme a l'observatori de Tiana, fruit d'una col·laboració amb l'Ajuntament de Tiana i el Parc de la Serralada de Marina.