Trànsit de Venus del 6 de juny de 2012

Tot i la difusió que s'ha fet del fenomen als mitjans de comunicació, les condicions de visibilitat d'aquest trànsit des de Tiana eren molt dolentes: només es podia veure el final del'eclipsi mentre el Sol estava sortint. Les dades del trànsit, calculades per Barcelona, eren les següents:

  • Sortida del Sol: 6:23 hores temps civil (4:23 hores TU).
  • Tercer contacte (III): 6:37 hores temps civil (4:37 h TU).
  • Quart contacte (IV): 6:55 hores temps civil (4:55 h TU).

L'alçada del Sol a final del trànsit era de només 5 graus; l'horitzó des de l'observatori no queda completament net, i a més és una zona amb boires habituals a la matinada. Per això no s'ha fet cap activitat a l'observatori.

Alguns socis han mirat d'observar-lo i prendre imatges. En pràcticamenet tots els casos el mal temps ha impedit que ho poguéssin fet. Els que han tingut més èxit han estat l'Oriol Font i la Nuria Ricós, que des del port de Mataró han aconseguit prendre algunes imatges. han fet servir un refractor Celestron Firstscope de 90 mm de diàmetre i 1000 mm de distància focal, amb una montura equatorial sense seguiment. La càmera era una reflex digital Canon D-500, i s'ha fet servir el mètode afocal, amb un ocular de 20 mm. Les exposicions han estat preses a les 6:25 aproximadament, i el Sol apareix entre núvols.

Cliqueu amb el ratolí sobre les imatges per veure-les ampliades.