Jupiter. Campanya 2015-16

L'actual campanya de Júpiter està compren el temps entre l'anterior conjunció, que va tenir lloc el 26 d'agost de 2015, i la propera que tindrà lloc el 26 de setmbre de 2016. L'oposició acaba de donarse, concretament el 8 de març.
En aquesta ocasió Júpiter està pràcticament en l'afeli, és a dir, elpunt de la seva òrbita més llunya del Sol,pr la cosa el diàmetre aparent màxim que aconseguirà (44") és més petit que en altres ocasions, ja que pot arribar a gairebé 50" quan és especialment favorable. Com a comparació, quan està més alunyat de nosltres (per exemple a la darrera conjunció) el diàmetre va ser només de 30.8".

D'altra banda, de mica en mica i a mesura que va avançant en la seva òrbita, cada any va estant una mica mitjor situats per poder-lo observar des de la nostra latitud, ja que va estant cada cop més al sud de l'esfera celeste, i per tant l'alçada màxima que pot agafar sobre l'horitzó és cada cop és més petita; recordem que com més alçada agafa sobre l'horitzó més petites són les distorsions que provoca l'atmosfera . Aquest any només arribarà als 54.5 graus d'alçada en la data d'oposició, comparat amb els 65º de 2015 o els 71º de 2014. Aquest empitjorament continuarà en els propers anys, fins arribar als anys 2019 i 2020, que només arribarà a 25 graus d'alçada i per tant serà molt difícil d'observar i fotografiar en condicions.

Podeu veure les imatges que anem fent si cliqueu sobre el següent enllaç al forum: [url]http://astrotiana.org/forum/jupiter/6142-jupiter-campanya-2015-16[/url].