Cometa 1P/Halley

El cometa Halley  té un període orbital de 75-76 anys. Va ser observat des de l’any 245 a.C. per astrònoms xinesos, mesopotàmics i posteriorment de l’Europa medieval, però no es van identificar com el mateix objecte fins que l’astrònom anglès Edmond Halley va determinar la seva òrbita l’any 1705. Va predir que tornaria a ser visible l’any 1759, i l’èxit en la seva predicció va fer que se li donés el seu nom, tot i que de fet no el va descobrir. La seva aparició de 1066 va ser plasmada al famós tapis de Bayeux.

Possiblement té el seu origen en el núvol d’Oort; al començament era un cometa de període llarg, però la força de gravetat dels planetes va modificar la seva òrbita fa uns 15000 a 200000 anys.  Està relacionat amb dues pluges de meteors: eta aquàrides, al maig, i oriònides a l’octubre.

Durant l’aparició de 1986 va ser explorat per una flotilla de naus espacials, que van poder estudiar en detall el seu nucli. Aquest té una mida de 15 km de llarg per 8 km d’ample; com a comparació, la coma fa 100000Km i la cua arriba a tenir més de 100 milions de Km de longitud.

En aquesta aparició de 1986 vam poder observar-lo i fotografiar-lo. Les fotografies, en paper, estan en procés de digitalització. També es van fer observacions públiques des de la Conreria.