Cometa 29P/Schwassmann-Wachmann

El cometa 29P/Schwassmann-Wachmann va ser descobert el 15 de novembre de 1927 des de l’observatori d’Hamburg, a Alemanya. Posteriorment s’ha comprovat que ja apareixia a fotografies preses l’any 1902, però aleshores  no es va reconèixer. Es creu que és un membre de la familila de Centaures, astres que orbiten entre Júpiter i Neptú, provinents del cinturó de Kuiper, i que posteriorment la graveta de Júpiter va modificar la seva òrbita, enviant-lo cap el sistema solar interior. El seu període orbital és de 14.65 anys.

El nucli del cometa té uns 30.8 Km de diàmetre. Presenta la particularitat de què experimenta freqüents explosions (outbursts) que fan que la seva brillantor augment milers de vegades.

 

El darrer periheli va tenir lloc el 7 de març de 2019, i el proper serà el 31 d'octubre de 2033. Durant l'anterior aparició va ser observat i fotografiat pel soci Josep M. Aymamí, el dia 26 d’octubre de 2008, 41 dies després d’una d’aquestes explosions. La imatge està feta des del seu observatori, amb un telescopi Schmidt-Cassegrain de 25 cm de diàmetre i una càmera CCD SBIG ST7XE. El material expulsat ja s’estava dispersant, presentant una coma amb un diàmetre de 3.5’. A la part superior dreta es mostra un retall amb la imatge del cometa en negatiu per apreciar millor els detalls.