Cometa 103/P Hartley

Aquest cometa va ser descobert en 1986 per Malcolm Hartley, des de l’observatori de Sidi Springs a Austràlia.  És un membre de la família de Júpiter, que està composada per cometes que tenen el seu afeli entre Mart i Júpiter. El seu període orbital és de 6.46 anys; el darrer pas pel periheli va tenir lloc el 28 d’octubre de 2010, mentre que el proper tindrà lloc el 20 d’abril de 2017.

Ha estat visitat per la nau espacial Deep Impact, que va arribar el 4 de novembre de 2010, passant només a 700 Km de distància. Gràcies a ella sabem que el nucli te forma de cacauet i  una mida de 1.2 x 1.6 Km.

 El soci C. Grabenbauer va fotografiar el cometa el dissabte 2 d’octubre de 2010, poc abans del periheli (que va coincidir amb la distància mínima a la Terra) durant una sortida al Montseny. Està composada per 20 imatges de 30 segons cadascuna, sumades de manera que el cometa (el punt que apareix al centre) manté la mateixa posició mentre que les estrelles apareixen com línies.

 D'altra banda, el soci J.M. Aymamí va aconseguir fotografiar-lo el dia 3 de novembre de 2010 des del seu observatori a Tiana. A la part superior de la dreta de la imatge s'adjunta una ampliació del cometa en fals color per poder apreciar milor els detalls.