Catàleg Messier - M3

 

 

Tipus: Cúmul globular a Canes Venatici
Mida: 18 minuts d’arc. Magnitud visual: 6.2. Distància a la terra: 33900 anys llum
Descripció ( resum de Wikipedia): http://ca.wikipedia.org/wiki/Messier_3 Messier 3 (també conegut com a M3 o NGC 5272) és un cúmul globular situat a la constel·lació de Llebrers. Va ser descobert per Charles Messier al 1764.
Aquest cúmul és un dels més grans i brillants: segons càlculs recents es compon d'al voltant de 500.000 estrelles, encara que la seva massa és pròxima a les 800.000 masses solars (això es deu al fet que una part de les seves estrelles no són visibles ni amb grans telescopis, per haver-se transformat en estrelles del tipus nana blanca i estrelles de neutrons).
La seva velocitat radial és igual a -147.1 km/s: s'aproxima a la Terra a més de 529.500 km/h, combinació del seu moviment orbital al voltant del nucli de la Via Làctia i el del propi Sol. Si el Sol estigués situat a la distància del cúmul, la nostra estrella diürna lluiria amb magnitud 22.5ª aproximadament, el que la faria només visible amb telescopis professionals.
Vist amb un telescopi modest, el cúmul s'observa amb gran detall com una "bola de neu", on cada floc és una estrella (del tipus gegant vermella); a partir dels 150-200 mm d'obertura és factible resoldre les seves components més externes.
Conté 274 estrelles variables del tipus RR Lyrae i Cefeida, a més d'algunes gegants vermelles de llarg període; les primeres van ser descobertes fotogràficament en 1895 per Pickering i Bailey, des d'Estats Units. Entre els seus astres més brillants està V154, una estrella variable Cefeida, estrella variable W Virginis, que oscil·la entre les magnituds 12.1 i 13.7 (en banda V) amb un període de 15.2842 dies: és assequible a equips d'afeccionats dotats de càmera CCD. Les estrelles RR Lyrae presenten lluentors pròximes a la magnitud 15.5.

 

Dades de la imatge: Suma de 5 imatges de 60 segons cada una, preses el 22 de febrer de 2008, amb el Planewave CDK 17 i la càmera SBIG STL1001E. processada amb l'algorisme Digital Development de MaximDL, i posteriorment corregits els nivells de grisos.

 

Més imatges: Podeu veure més imatges, incloent-hi les preses pels socis durant les sortides observacionals o des dels seus observatoris, al fòrum del projecte; cliqueu aqui per accedir-hi.

Galeries d'imatges: