M33, galàxia del Triangle

Tipus: Galàxia espiral de tipus Sc
Mida: 73' x 45'. Magnitud aparent: 5.7. Distància: 2.4 milions d'any llum
Descripció de Wikipedia (http://ca.wikipedia.org/wiki/Galàxia_del_Triangle)
La galàxia del Triangle (M33, NGC 598) és una galàxia espiral de tipus Sc que es pot observar a la constel·lació del Triangle. És una de les galàxies principals del Grup Local, juntament amb la Via Làctia i la galàxia d'Andròmeda (M31), on forma un petit nucli amb la galàxia LGS 3 com a satèl·lit.
Aquesta galàxia fou descoberta probablement per Giovanni Batista Hodierna abans de 1654, segurament ajuntant-la amb el cúmul obert NGC 752. Fou redescoberta independentment per Charles Messier el 1764, i la catalogà com a M33 el 25 d'agost. També fou catalogada independentment per William Herschel l'11 de setembre de 1784 i li assignà el número H V.17. La galàxia del triangle fou una de les primeres en ser identificades com a "nebuloses espirals" per Lord Rosse i, posteriorment, fou una de les primeres "nebuloses" en ser identificades com a galàxies exteriors a la Via Làctia.
El 2005, Andreas Brunthaler presentà un treball de recerca on es mostrava el moviment propi de la galàxia, detectat a partir d'emissions de ràdiofreqüència produïdes per processos màser. Aquest resulta ser d'uns 190 km/s en la direcció de la galàxia d'Andròmeda i es tracta de la primera mesura del moviment propi d'una galàxia.
Aquesta galàxia pot observar-se a ull nu en bones condicions atmosfèriques. És considerat l'objecte més llunyà que es pot veure a ull nu per un observador mitjà. No obstant això, l'objecte més llunyà és M81, encara que per veure'l a ull nu calen unes condicions excepcionals.

Dades de la imatge: Imatge presa el dia 23 d'octubre de 2015, amb el Planewave CDK17 i la càmera SBIG STL 1001E.

Galeries d'imatges: