M104, Galàxia del Sombrero a Virgo

Tipus: galàxia espiral de tipus Sa-Sb.
Mida aparent: 9 x 4 minuts d'arc. Magnitud aparent: 9. Distància: 28 milions d'anys llum.
Descripció (Informació de Wikipedia, http://ca.wikipedia.org/wiki/Messier_104:
La galàxia del Sombrero (Messier 104, M104 o NGC 4594) és una galàxia espiral no barrada, situada en la constel·lació de la Verge. Va ser descoberta el maig de 1767 per Pierre Méchain, qui va descriure l'objecte en una carta enviada a Bernouilli i publicada posteriorment al Berliner Astronomisches Jahrbuch. Charles Messier va escriure una nota manuscrita sobre aquest objecte, juntament amb cinc més (actualment coneguts com M104-M109) en la seva llista personal d'objectes coneguda ara com catàleg Messier, però no va ser inclòs en la llista oficialment fins el 1921. William Herschel va descobrir l'objecte independentment al 1784 i va observar la presència d'una banda de pols en el disc de la galàxia.
Al 1921 Camille Flammarion va trobar la llista personal d'objectes de Messier amb les notes manuscrites sobre la galàxia del Sombrero. Va ser identificat amb l'objecte de NGC 4594, i Flammarion va declarar que hauria de ser inclòs dins el catàleg Messier. A partir de llavors se'l coneix com "objecte M104".
M104 té un nucli brillant, un bulb central inusualment gran, i una prominent banda de pols en el seu disc inclinat. La fosca banda de pols i el bulb donen a aquesta galàxia l'aparença d'un barret mexicà, d'aquí va rebre el nom de "Sombrero", que és amb el nom que es coneix aquest tipus de barret en llengua anglesa.
La galàxia té una magnitud aparent de 9.0, fent que sigui fàcilment visible amb telescopis d'aficionats. El gran bulb, el forat negre supermassiu central, i la banda de pols atreuen l'atenció dels astrònoms professionals.

Galeries d'imatges: