Observatori retallable

Amb motiu del 25è aniversari del Grup d'Astronomia de Tiana, en Xavier Monreal ha dissenyat uns retallables de l'observatori de Tiana. N'ha fet tres, amb diferents nivells de dificultat: 

  • La versió senior és la més complexa, amb peces més detallades, pels més habilidosos.
  • La versió junior és una mica més senzilla. A més de l'edifici de l'observatori hi ha el model del terreny que l'envolta.
  • Finalment la versió baby és la més senzilla de fer. A més de l'obsevratori inclou figures per jugar, i un mòbil amb motius astronòmics per poder penjar-lo

Al final d'aquesta pàgina hi trobareu els fitxers per descarregar; en el cas de les versions senior i baby hi ha un sol fitxer, en format pdf, que inclou les instruccions de muntatge i les figures per imprimir i retallar. La versió junior, en canvi, consta d'un fitxer amb instruccions i 5 fitxers amb les peces per imprimir i retallar.

Per obtenir els millors resultats recomanem imprimir en paper de 120 g/m2. En alguns casos les peces retallades s'han de fixar sobre cartolina per tenir  més resistència. Altre material que necessitareu: tissores grans, tissores de punta fina, cutter, regle, un punxó o bolígraf per marcar els plecs, cola de barra, cola blanca i pizell per aplicar-la. En el cas de la versió baby, caldrà a més fil de cosir per penjar el mòbil.

És aconsellable que el muntatge el faci o estigui supervisat per una persona adulta. Si el fan els nens cal vigilar que no s'empassin les peces petites, no es facin mal amb els estris de tallar i que no es posin a la boca la cola d'enganxar.

Nota: La versió junior de l'observatori consta de 6 fitxers.