Fotometria d'asteroides

El asteroides, habitualment, no són esfèrics. Per aquest motiu, a mesura que van rotant, reflecteixen més o menys llum del Sol, i per tant la seva brillantor varia. Si es va mesurant la seva luminositat es pot determinar la seva corba de llum. Fent servir eines d'analisi matemàtica, es pot determinar el seu periode de rotació.

Una de les línies de recerca del Grup d'Astronomia de Tiana és la determinació de periodes de rotació d'asteroides. En alguns casos s'han confirmat dades obtingudes previament per altres observatoris, però en altres s'han determinat per primera vegada.

Per fer aquest treball es fa servir el telescopi Planewave i la càmera CCD SBIG STL1001E. El gran diàmetre del telescopi, juntament amb l'elevada sensibilitat de la càmera, fa que es puguin mesurar asteroides molt poc lluminosos. En alguns casos els socis han fet servir el seu propi material.

Els resultats s'han anat publicant en la revista especialitzada Minor Planet Bulletin. S'ha publicat també un article en la revista AstronomiA.

Fins ara, dos alumnes de batxillerat han fet el treball de recerca en aquest tema.

Asteroides estudiats

Si polseu en el nom de l'asteroide s'obrirà una finestra amb la següent informació:

  • Dades generals: tipus d'òrbita (Cinturó principal, NEO...), dades del descobriment (descobridor i any de descobriment), diàmetre i períodes de rotació mesurats per altres grups, en el cas que s'hagin determinat. S'inclou també un enllaç a la base de dades del Jet Propulsion Laboratori amb informació d'aquest asteroide.
  • Dades de les observacions: dates en que s'han realitzat les mesures i material utilitzat -telescopi, càmera CCD i filtre-.
  • Resultats obtinguts: Periode de rotació determinat (incloent-hi l'error), amplitud de la corba de llum (diferència entre la magnitud mínima i la màxima), i un gràfic amb la corba de llum.
  • Referéncia de la publicació. S'inclou un enllaç per descarregar el fitxer PDF del número corresponent de la revista.
Llista d'asteroides, ordenats segons el número de catàleg: