Cometes

Les activitats relacionades amb els cometes que es fan a l'observatori són, d'una banda, l'observació visual i la presa d'imatges, i d'altra banda les mesures astromètriques, que s'envien al minor planet center. En alguns casos s'han fet també mesures fotomètriques.

Es mostren aquí alguns dels cometes dels que hem pres imatges. En alguns casos s'han fet des de l'observatori, mentre que en altres els socis han fet servir el seu propi material, principalment des de llocs més foscos. Els noms de cometes que estan en negreta són enllaços que obren la pàgina corresponent al cometa amb més informació i imatges.

Cometes periòdics

Són aquells que tenen un periode orbital inferior a 200 anys, o bé aquells del que s'ha observat el seu pas pel periheli més d'una vegada. Solen ser astres que ja han passat moltes vegades pel periheli, amb la qual cosa han perdut una bona part dels seus components més volàtils. El seu comportament (emissió de gasos) sol ser predecible, excepte en els casos que pateixen explosions (outbursts) que fan que augmenti sobtadament la seva brillantor.

 Cometes no periòdics

Són aquells dels que només s'ha observat una vegada el pas pel periheli. Tenen periodes orbitals superiors a 200 anys, i en algunes ocasions la força de gravetat dels planetes els accelera fins que superen la velocitat d'escapament del Sol, amb la qual cosa es perden per l'espai i no tornen. Com que sovint és la primera vegada que s'apropen al Sol són molt rics en components volàtils, i el seu comportament no es pot predir. De vegades sembla que seran molt brillants però després no compleixen els pronòstics.

El següent llistat està ordenat segons la data del seu descobriment, amb els més recents en primer lloc.